Alles over de pabo rekentoets!

Alles over de pabo rekentoets!

Als je aan de pabo denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan de pabo rekentoets. Alle verhalen en geruchten die je gehoord hebt maken je misschien nieuwsgierig. In dit artikel gaan we je precies uitleggen wat deze toets nu precies is, hoe je je kunt voorbereiden en of je voor de pabo rekentoets stress moet hebben.

Inhoudsopgave


banner pabo rekentraining

Wat is de Pabo rekentoets

Het eerste dat je moet weten over de pabo rekentoets is dat er niet 1 toets is, maar 2.
Nog erger zul je nu denken, maar voordat je met je handen in het haar gaat zitten, wacht nog even met schrikken. De pabo rekentoets is opgesplitst in 2 verschillende toetsen. Dit zijn de WisCAT en Kennisbasisrekentoets.

Over de exacte verschillen gaan we het zo hebben. Eerst moet je weten dat de WisCAT gemaakt is voor het eerste jaar. Deze toets leg je vaak af al voordat je aan de opleiding kunt beginnen. De Kennisbasisrekentoets leg je af in het 3de jaar. De toetsen zijn gemaakt om te beoordelen of studenten voldoen aan de landelijk vastgestelde norm voor alle pabo opleidingen. Je moet de toetsen dus voldoende afronden als je verder wilt gaan met de opleiding, dit is vaak de reden waarom studenten de toets vrezen.

Pabo rekentoets leerjaar 1

In het eerste leerjaar van de pabo maak je de WisCAT toets. Zo weet je of je voldoet aan de norm voor rekenen, deze norm is bij iedere pabo opleiding hetzelfde. Als je de toets niet haalt, krijg je de tijd om aan de onderdelen te werken waarop je onvoldoende gescoord hebt. Als je de toets uiteindelijk niet gehaald hebt krijg je een bindend studieadvies van de pabo. Er komen verschillende onderdelen aan bod tijdens de WisCAT toets.
 De onderdelen die voorkomen in de WisCAT toets zijn:
 1. Delen
 2. Vermenigvuldigen
 3. De stelling van Pythagoras
 4. Oppervlakte
 5. Omtrek
 6. Machtsverheffen
 7. Hoofdrekenen
 8. Breuken
 9. Procenten

breuken

Om je te helpen bij het oefenen van deze onderdelen hebben we een artikel geschreven waarin je meer informatie kunt vinden over deze onderdelen van de pabo rekentoets in het eerste leerjaar (WisCAT).

Pabo Rekentoets leerjaar 3

Tijdens het 3de jaar van de pabo maak je nog een rekentoets, deze toets heet Kennisbasisrekenen. Deze pabo rekentoets is te vergelijken met de WisCAT toets, alleen dan op hoger niveau en het bevat meer onderdelen.

 Net als bij de andere pabo rekentoets heeft Kennisbasisrekenen een aantal verschillende onderdelen, de onderdelen die je tegen gaat komen in de Kennisbasisrekentoets zijn:

1. Machtsverheffen
 2. Wortels
 3. Tijd en klok rekenen
 4. Deelbaarheid
 5. Eigenschappen van bewerkingen
 6. Talstelsels
 7. Figurale getallen
 8. Rijen en reeksen
 9. Negatieve getallen
 10. Wetenschappelijke notatie
 11. Vergelijkingen
 12. Priemgetallen
 13. Ontbinden in priemfactoren
 14. Kansrekening
 15. Breuken en kommagetallen
 16. Procenten
 17. Verhoudingen
 18. Snelheid
 19. Formules en grafieken
 20. Het getal Pi, omtrek, oppervlakte en inhoud
 21. Meetkunde
 22. Stelling van Pythagoras
 23. Meten en meetkunde
 24. Verbanden
 25. Heuristieken

Zoals je ziet is dit best een behoorlijk lijstje met verschillende onderdelen, gelukkig (zoals je misschien al opgemerkt had) zijn er onderdelen die je al gehad hebt tijdens een andere pabo rekentoets, namelijk de WisCAT.
 Hoe je je hierop voorbereidt? Simpel, ga naar ons artikel over de kennisbasis rekentoets. Hier vind je meer informatie over de onderwerpen.

Pabo rekentoets tips!

Als laatste hebben we nog een aantal algemene tips die je verder kunnen helpen.
 1. Plannen
Probeer vooraf een strakke planning te maken, houd je aan dit schema en zorg dat je deadlines voor jezelf opstelt. Plan het zo in dat je ook nog tijd over hebt om te oefenen met onderdelen die je niet goed snapt.
 2. Oefenen
Klinkt logisch toch? Veel studenten vergeten te oefenen doordat ze alle focus leggen op het leren van de stof. Door iets te oefenen snap je het vaak veel beter en sneller dan door het alleen te lezen en leren. Oefen dus totdat je tevreden bent met je resultaten.
 3. Wees niet te snel tevreden
Om terug te komen op de vorige tip, wees niet te snel tevreden met je resultaten. De pabo opleiding is meer dan alleen voldoendes halen, het gaat erom dat je het maximale uit jezelf haalt en jezelf door blijft ontwikkelen, doe dit dus ook!
 3. Rustig aan
Tijdens de toets zelf is het belangrijk om rustig te doen, veel studenten hebben veel stress en spanning. Een beetje stress of spanning is gezond, maar zodra je te erg gaat twijfelen aan je kunnen ga je fouten maken die onnodig zijn.
Als je goed geoefend hebt, zul je veel dingen in de toets herkennen, zie het als een ‘gewone’ oefentoets.

Wiscat pabo oefenen

Wil je WisCAT pabo oefenen? Doe dan de WisCAT training. Met onze WisCAT training kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de WisCAT training.

De Pabo Rekentraining A

€ 216,-
€ 37,-
de-pabo-rekentraining-a-1
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining B

Meest Verkocht

€ 334,-
€ 57,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Taaltoets training
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining C

€ 275,-
€ 47,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test