Onderdelen wiscat
Wiscat, wat is dat? WISCAT, ook wel Wiskundige Computergestuurde Adaptieve Toets. Is een verplichte toets die je moet halen om verder te kunnen gaan met de pabo opleiding. In totaal het je drie kansen voor de toets. Maar welke onderdelen komen voor in de toets?
Inhoudsopgave
Waar bestaat de wiscat toets uit?
De wiscat toets is een verplichte toets. Je hebt drie kansen voor de toets. Wanneer je de toets niet haalt moet je de pabo verlaten. Maar waar bestaat de wiscat toets uit?
De wiscat toets bestaat uit 50 vragen. Het eerste deel bestaat uit hoofdrekenen hier krijg je 15 vragen over. Voor de 15 vragen heb je 15 minuten de tijd. Of te wel 1 minuut per vraag. Het tweede deel bestaat uit 35 vragen. Voor de 35 vragen heb je 75 minuten de tijd voor.
Delen
Bij delen wordt het deeltal gedeeld door deler. Als je gaat delen is het belangrijk dat je van links naar rechts werkt. Wanneer je in een andere volgorde het gaat berekenen, klopt het antwoord niet. Bij vermenigvuldigen maakt dit niet uit. Bij delen is dit belangrijk.
Delen oefenen met uitleg? Klik hier.
Vermenigvuldigen
Je kunt op verschillende manieren vermenigvuldigen. Kleine getallen vermenigvuldigen doe je zoveel mogelijk uit je hoofd, je moet daarvoor de tafels t/m 10 goed kennen. Ook de tafels 11,12,15 en 25 zijn belangrijk.
Vermenigvuldigen oefenen met uitleg? Klik hier.
Pythagoras
De stelling van Pythagoras zegt dat als je bij een rechthoekige driehoek dat de 2 rechte zijden bij elkaar optelt in kwadraat de schuine zijde is. Ook wel a² + b² = c².
Wanneer je 1 schuine zijde weet en 1 rechte zijde dan is de formule C² – b² = a².
De zijdes zijn op 2 verschillende manieren uit te rekenen, met een tabel of door middel van de formule.
Pythagoras oefenen met uitleg? Klik hier.
Oppervlakte
Wanneer je de oppervlakte berekend reken je met vierkante meters. De oppervlakte wordt uitgedrukt in mm (mm²), cm (cm²), dm (dm²), m (m²), hm (hm²), dam (dam²) of km (km²). Het symbool ² geeft aan dat je lengte x breedte hebt gedaan.
Oppervlakte oefenen met uitleg? Klik hier.
Omtrek
Wanneer je omtrek berekend. Bereken je de afmeting eromheen. De omtrek is belangrijk om te weten als je bijvoorbeeld een hek rondom je tuin wilt of als je prikkeldraad wilt langs je huis. Oftewel de omtrek zijn alle zijden bij elkaar opgeteld. Omtrek wordt uitgedrukt in mm, cm, dm, m, dam of km.
Omtrek oefenen met uitleg? Klik hier.
Machtsverheffen
Machtsverheffen bestaat uit twee delen. Je hebt een grondtal en een exponent. De grondtal is het getal dat normaal wordt weergegeven. De exponent wordt klein weergegeven aan de rechterkant van de grondtal. De exponent geeft aan hoe vaak je het grondtal met zichzelf laat vermenigvuldigen.
Voorbeeld : 5³ = 5 x 5 x 5 = 15
Machtsverheffen oefenen met uitleg? Klik hier.
Hoofdrekenen
Bij hoofdrekenen gaat het om het maken van berekeningen uit het hoofd. Zonder gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een rekenmachine of pen en papier. Hoofdrekenen is een onderdeel waarbij je dus rekensommen maakt zonder enige hulp. Denk hierbij aan tafels, optelsommen en aftreksommen.
Meer uitleg over hoofdrekenen? Klik hier.
Breuken
Een breuk bestaat uit twee delen. Namelijk de teller en de noemer. Het getal boven de streep is de teller en het getal onder streep is de noemer. Ook heb je twee verschillende soorten breuken namelijk:
- Stambreuk: 1/4 – 1/2
- Gemengde breuk: 1 1/4 – 4 1/2
Breuken oefenen met uitleg? Klik hier.
Procenten
1 procent is een honderdste deel. Een aantal procenten wordt het percentage genoemd. In plaats van een kwart kun je ook 25% zeggen of een percentage van 25%. Bij procenten berekenen kun je drie verschillende sommen tegen komen:
- Sommen waarbij je de 100% weet en waar je een deel daarvan moet uitrekenen.
- Sommen waarbij je het deel weet en waar je het geheel (100%) moet uitrekenen.
- Sommen waarbij je twee getallen krijgt en je het percentage moet uitrekenen.
Procenten oefenen met uitleg? Klik hier.
Wiscat oefenen
Wil je alle onderdelen oefenen? Dan hebben wij voor jou een artikel met oefeningen uitleg en antwoorden. Je kunt alle onderdelen die voorkomen in de rekentoets oefenen.
Wanneer je moeite hebt met een bepaald onderdeel, staat er altijd een linkje en kun je het onderdeel uitgebreid oefenen.
In het artikel staan ook video’s met uitgebreide uitleg en tips.
Klik hier voor de uitgebreide oefeningen
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.