Rekentoets pabo info en advies
De Wiscat toets is bedoeld om te bekijken of jij als Pabo-student je rekenvaardigheden voldoende beheerst. Studenten die na drie pogingen in hun propedeusejaar nog steeds geen voldoende halen, moeten met de opleiding stoppen.
Inhoudsopgave:
Waarom een rekentoets?
De verplichte rekentoets is een toets die het Pabo-onderwijs op een hoger niveau gaat brengen. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse Pabo-studenten vaak onder het niveau presteren op het gebied van de vakken taal en rekenen. Studenten hebben in hun propedeusejaar drie kansen om op deze twee gebieden een voldoende te halen. Als dit niet lukt moeten ze de opleiding verlaten.
Door de Pabo rekentoets hebben veel opleidingen te maken met honderden uitvallers in het eerste jaar.
De rekentoets Pabo
De Wiscat toets heeft in de loop van de jaren verschillende vormen gehad. Toen de rekentoets net bestond werd deze nog met pen en papier gemaakt. Sinds september 2006 is de toets digitaal geworden. De Wiscat toets is nu een digitale toets met een adaptief karakter. Dit houdt in dat niet elke student dezelfde vragen krijgt.
Is een vraag goed beantwoord, dan wordt de volgende vraag moeilijker. Als je een vraag fout hebt beantwoord, dan wordt de volgende vraag makkelijker. Zo zal de toets ook voor de studenten die goed kunnen rekenen niet erg eenvoudig zijn. Zij hoeven echter wel minder goede antwoorden te hebben dan studenten die eenvoudigere vragen krijgen.
De Wiscat toets bestaat uit 2 delen:
- Hoofdrekenen
- Basisvaardigheden
De onderdelen die in de toets voorkomen zijn:
Delen, vermenigvuldigen, Pythagoras, oppervlakte, omtrek, machtsverheffen, hoofdrekenen, breuken en procenten.
Adviezen
- Bekijk welke onderdelen een zwak punt voor jou zijn.
Voor sommige mensen is Pythagoras nog een zwak punt. Voor anderen kunnen breuken nog onduidelijk zijn. Als je weet welk onderdeel voor jou een zwak punt is, neem dat dan nog een paar keer goed door. Maak van meerdere onderdelen opgaven en bekijk wat je nog niet zo goed onder de knie hebt.
- Raak niet in paniek bij moeilijke vragen
Als je meerdere keren goede antwoorden geeft, krijg je daarna automatisch lastigere vragen. Raak hierdoor niet in paniek. Als je moeilijkere vragen krijgt, betekent dit dat je de vorige vragen goed gemaakt hebt! Goede studenten krijgen lastigere vragen.
- Schaf een goed boek aan waarin alle onderdelen aan bod komen.
Sommige rekenvaardigheden kunnen wat weggezakt zijn. Zorg daarom dat je een boek hebt met uitleg. zodat je alles nog eens kunt ophelderen. Ook staan er altijd trucjes in zo'n boek die jou kunnen helpen met het maken van de rekentoets.
- Begin op tijd met oefenen
Als je weet dat je nog niet alles onder de knie hebt, is het slim om op tijd te beginnen met oefenen. Zo kun je op je gemak alles leren. Een week blokken heeft voor rekenen weinig zin, je leert goed rekenen door veel te oefenen. Maak voor verschillende onderdelen ook opdrachten. Door op je gemak te oefenen krijg je meer vertrouwen en ga je met minder stress de toets in.
- Denk niet te lang na bij één vraag
Als je een vraag moeilijk vindt, denk er dan niet te lang over na. Het is helaas niet mogelijk om terug te gaan naar de vorige vraag. Als je een vraag niet weet, vul dan toch iets in. Verspil geen tijd aan die ene vraag, en ga door naar de volgende. Zo kom je niet in tijdnood.
- Schrijf geen punten om een lang getal te verduidelijken.
Als je een lang getal hebt, zoals bijvoorbeeld 1 miljoen, schrijf je gewoon 1000000 en niet 1.000.000. Als je hier gebruik maakt van een punt, wordt dit gezien als een komma en is je antwoord dus niet goed!
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.