Wat is WisCAT pabo?

WisCAT pabo is een veel besproken onderwerp rondom de pabo opleiding. Wat zijn de onderdelen? Waarvoor is de WisCAT? In dit artikel gaan we je alles vertellen over de WisCAT pabo.

Inhoudsopgave



Wat is de WisCAT pabo?

WisCAT pabo (Wiskundige computergestuurde adaptieve toets) is een verplichte toets die gehaald moet worden om verder te mogen gaan op de pabo opleiding. De toets is gemaakt om eerstejaars studenten van de pabo te testen op hun rekenvaardigheden. Er wordt getest of de eerstejaars studenten voldoen aan de landelijk vastgestelde norm voor rekenen. Je krijgt in totaal 3 kansen om deze toets te halen.


Welke onderdelen bevat de WisCAT pabo?

Zoals je ondertussen weet is de WisCAT pabo een rekentoets, bij deze rekentoets komen een aantal verschillende onderwerpen aan bod. De onderwerpen die je tegen komt in de toets zijn:
1. Delen
Bij het onderdeel delen wordt het deeltal gedeeld door de deler, als resultaat krijg je dan het quotiënt van beide getallen. Als dat geen heel getal is, kan je het ook opschrijven als een breuk.

2. Vermenigvuldigen
Vermenigvuldigen is simpelweg herhaald optellen. Je hebt bijvoorbeeld 5 tassen met in elke tas 3 boeken. Je kunt dan uitrekenen hoeveel boeken je in totaal hebt door 5 (tassen) x 3 (boeken per tas) = 15 boeken totaal. Je gebruikt dan een vermenigvuldiging om sneller je som uit te rekenen.
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15, door vermenigvuldigingen kun je dus sneller dingen uitrekenen.

3. Pythagoras
De stelling van Pythagoras is een stelling die gebruikt wordt in de wiskunde om te bewijzen dat de kwadraten van 2 rechte zijden gelijk zijn aan het kwadraat van de schuine zijde. Deze stelling ziet er in de praktijk uit als a2 + b2 = c2 . De stelling van Pythagoras is een belangrijk onderdeel van de WisCAT.


4. Oppervlakte
Een oppervlakte geeft simpelweg aan hoe groot een bepaald gebied is. In de wiskunde worden oppervlaktes vaak groottes genoemd, dit gebeurt met name vaak bij percelen. Je gaat bij dit onderdeel dus aan de slag met het uitrekenen van de oppervlakte van verschillende figuren en gebieden.

5. Omtrek
Vaak wordt de omtrek van een figuur en de oppervlakte van een figuur door elkaar gehaald. De omtrek is de totale lengte van de buitenste rand van het figuur. Let dus goed op dat je niet per ongeluk de oppervlakte gaat berekenen als de omtrek wordt gevraagd en lees de vragen goed!

6. Machtsverheffen
Tijdens machtsverheffen draait het om efficiëntie, je gaat namelijk exponenten gebruiken om berekeningen sneller uit te kunnen voeren. Zo kun je: 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 ook opschrijven als 36 hier is 3 het grondgetal en 6 (tot de macht 6) het exponent. Beide komen op hetzelfde antwoord uit, door het gebruiken van machtsverheffen bespaar je tijd en voorkom je fouten.

7. Hoofdrekenen
 
Hoofdrekenen gaat erom dat je zonder rekenmachine toch sommen uit kunt rekenen. Dit zijn echter geen sommen zoals 64 x 4/8 +33,556 x 37. Bij hoofdrekenen zijn de sommen zo gemaakt dat je door handige trucjes te gebruiken redelijk snel en effectief op het goede antwoord kunt komen. Bij hoofdrekenen is het dus belangrijk om de berekening op te schrijven, omdat je dan beter kunt zien waar de fout zit als je uitkomst niet blijkt te kloppen.

8. Breuken
 
Een breuk is eigenlijk een onuitgewerkte deling van een heel getal, de teller, gedeeld door een ander heel getal (de noemer). De teller telt het aantal hele delen gedeeld door de noemer. Tussen de teller en de noemer staat een breukstreep.


9. Procenten
 
Procenten worden gebruikt om delen van iets aan te geven, zo is 1 procent een honderdste deel. Met behulp van procenten kun je allerlei dingen snel uitrekenen. Tijdens dit onderdeel kun je 3 verschillende soorten sommen tegenkomen:
 1. Som waarbij 100% bekend is en je een deel daarvan uit gaat rekenen.
 2. Som waarbij je een deel weet (bijvoorbeeld 10%) en aan de hand daarvan 100% moet uitrekenen.
 3. Som waarbij je 2 getallen krijgt en jij het % uit moet rekenen (hoeveel procent is 10 van 100 bijvoorbeeld).

Afname van de WisCAT pabo?

De WisCAT-toets wordt afgenomen bij de start van je studieloopbaan op de pabo. Zodra je voldoet aan de landelijk vastgestelde norm heb je dit onderdeel afgesloten. Als je het niet haalt, krijg je tijd om jezelf bij te scholen voor een nieuwe poging. Voordat je je propedeuse afsluit, moet je de toets opnieuw maken, als je deze dan nog niet haalt, krijg je een studieadvies van de pabo, dat advies is bindend.

Na de afname mag je de toets niet bespreken met docenten of inzien. Je krijgt wel een rapportage over je resultaat, wil je toch nog je toets inzien dan kan dat op het kantoor van Cito in Arnhem. Met de rapportage heeft je docent genoeg informatie om je verder te helpen.

Wiscat Pabo oefenen

Wil je WisCAT pabo oefenen? Doe dan de WisCAT training. Met onze WisCAT-training kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets. Door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier wordt je steeds beter! Klik hier om verder te gaan naar de WisCAT training.