De kennisbasis rekenen pabo

De kennisbasis rekenen pabo

Zoals bij vrijwel iedereen wel bekend is maak je bij de start van de pabo een rekentoets, maar later in de opleiding krijg je nogmaals een rekentoets die gebaseerd is op de kennisbasis rekenen pabo. Maar wat is deze kennisbasis rekenen pabo precies? Tegenwoordig bestaat er voor ieder vak van de pabo een kennisbasis. In zo'n kennisbasis wordt omschreven wat het kennisniveau van de studenten moet zijn aan het einde van de opleiding. Dit betekent dat je als pabostudent aan het einde van de opleiding bijvoorbeeld een kennistoets krijgt voor taal en rekenen. Dit zijn landelijke kennistoetsen en gelden dus voor iedere pabo. Deze toetsen, en dus ook die van de kennisbasis rekenen pabo, moeten gehaald worden om de slagen voor je diploma.Inhoudsopgave: 


banner pabo rekentraining

Hoe ziet de toets kennisbasis rekenen pabo eruit?

Tijdens de toets kennisbasis rekenen pabo worden er verschillende onderdelen getest:

 1. Hele getallen en bewerkingen: hierbij laat de student zien dat hij onder andere beschikt over de kennis met betrekking tot hele getallen, machten en wortels, eigenschappen van de vier basisbewerkingen, hoofdrekenen en schattend rekenen.
 2. Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen: hierbij komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: relatief en absoluut getal, procentenasymmetrie, de verschillende betekenissen van verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen en het toepassen van de kennis over verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen.
 3. Meten: hierbij wordt er verwacht dat je rekent met oppervlaktes, omtrek, inhoud, snelheid, temperatuur en andere aanverwante zaken. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je de snelheid formule gebruikt:
 4. Meetkunde: hierbij wordt er aandacht besteed aan visualiseren en representeren, transformeren, construeren, viseren en projecteren en oriëntatie in de ruimte.
 5. Verbanden: bij dit onderdeel is het de bedoeling dat je verschillende soorten grafieken af kunt lezen of kunt voorzien van de benodigde informatie, herkennen welke grafiek een representatie is van de situatie, eenvoudige vergelijkingen oplossen, zelf een formule en grafiek maken bij een lineair verband, centrummaten en causaal en significant verband.

In totaal bestaat de toets uit 66 vragen waar je drie uur de tijd voor krijgt. Het onderdeel hele getallen en bewerkingen bestaat uit 20 vragen. Het onderdeel verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen bestaat uit 19 vragen. Het onderdeel meten bestaat uit 11 vragen. Het onderdeel meetkunde bestaat uit 8 vragen en het onderdeel verbanden bestaat uit 8 vragen. Daarnaast bestaat de toets uit zowel meerkeuzevragen als numerieke invulvragen. Bij de toets is het gebruik van een eenvoudig rekenmachine toegestaan en hierin zal voorzien worden bij de toets. Een andere rekenmachine mag niet gebruikt worden.


Voorbereiden op de kennisbasis rekenen pabo

Net zoals je je voor de rekentoets pabo kunt voorbereiden, geldt dit ook voor de toets kennisbasis rekenen pabo. Aangezien je de kennistoets dient te halen voordat je je diploma kunt krijgen is het natuurlijk wel de bedoeling dat je deze toets ook haalt. Door deze toets te halen laat je zien dat je voldoet aan het niveau rekenen dat van alle studenten verwacht wordt wanneer ze afstuderen aan de pabo. Ook voor deze toets geldt dat oefenen ontzettend belangrijk is en wel degelijk het verschil kan maken. Door te oefenen houd je je kennis en vaardigheden op peil. Maar oefenen zorgt er ook voor dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de toets omdat je vragen krijgt die je niet verwacht had. Door te oefenen leer je hoe je de verschillende vragen het beste aan kunt pakken maar ook hoe je dit zo effectief en efficiënt mogelijk doet, want ook bij deze test krijg je weer te maken met een tijdslimiet. Door goed te oefenen zorg je ervoor dat je steeds beter wordt in het maken van de opgaven. Als je de vooruitgang in je eigen leertraject ziet, zorgt dit ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en hierdoor krijg je ook meer rust. Dit zorgt er tijdens de echte toets voor dat je minder stress ervaart, minder snel in paniek raakt en je dus beter kunt concentreren. Dit leidt uiteindelijk ook tot een beter resultaat.


Oefening baart kunst

Hoe kun je het beste oefenen?

Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt voorbereiden op de toets kennisbasis rekenen pabo. Je kunt dit zelfstandig doen maar dit vraagt wel om zelfdiscipline en een goede planning. Het is namelijk verstandig om op tijd te beginnen met oefenen zodat je aan ieder onderdeel voldoende tijd kunt besteden. Als je zelf gaat oefenen is het ook verstandig om hiervoor ruimte in je agenda te blokkeren zodat je ook voorkomt dat je toch andere dingen in gaat plannen en je uiteindelijk dus niet oefent. Daarnaast is het verstandig om te kijken wat je zwakke punten zijn voordat je gaat oefenen. Toch is het ook goed om de andere onderdelen te blijven oefenen want ieder punt wat je hiermee extra kunt halen is er één die net het verschil kan maken tussen een voldoende en onvoldoende. Daarnaast is er tegenwoordig genoeg online oefenmateriaal te vinden. Er zijn websites waarop je verschillende oefeningen kunt vinden om te oefenen maar deze oefeningen zijn niet voor iedereen voldoende. Soms is extra uitleg erg prettig en ook extra uitleg bij een foute beantwoorde vraag kan enorm helpen. Daarom bieden veel websites ook verschillende pakketten aan. Bij deze pakketten krijg je niet alleen oneindig veel oefenopgaven, maar krijg je ook theorie, uitleg bij fouten en makkelijk inzicht in jouw sterke punten, zwakke punten en vooruitgang.


Fysieke bijles

Als laatste heb je nog de mogelijkheid tot fysieke bijles. Hierbij kun je kiezen voor 1-op-1 bijles of bijles in een groep. Voor beiden valt wat te zeggen en het is maar net waar je je prettig bij voelt. Bij een fysieke bijles worden alle onderdelen per stuk uitgebreid besproken, worden oefenopgaven bekeken en krijg je uitleg over hoe je de opgaven het beste aan kunt pakken. Het is belangrijk dat je een manier vindt die het beste bij jou past en waar jij het meeste profijt uit haalt. Uiteindelijk is het doel het halen van de toets en hoe je daar komt maakt niet uit zolang het op die manier voor jou werkt.

Wiscatbijles


Nog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.


De Pabo Rekentraining A

€ 216,-
€ 37,-
de-pabo-rekentraining-a-1
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining B

Meest Verkocht

€ 334,-
€ 57,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Taaltoets training
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining C

€ 275,-
€ 47,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test