24 augustus 2021 

Wat is de Wiscat cito en wat kun je ervan verwachten?

Wat is de Wiscat cito en wat kun je ervan verwachten?

De Wiscat cito is onder de meeste mensen bekend als de pabo rekentoets. De Wiscat cito is een rekentoets die landelijk is ingevoerd omdat er uit onderzoek bleek dat de kennis met betrekking tot rekenen en wiskunde bij aankomend leraren onder de maat was. Daarom moet je tegenwoordig, als je je aanmeldt bij een pabo-opleiding, een rekentoets maken. Deze Wiscat cito krijg je meteen aan het begin van het jaar en wanneer je hem haalt, betekent dit dat je op dat moment over voldoende reken- en wiskundekennis beschikt. Natuurlijk zul je de vakken hiervoor nog steeds moeten volgen, maar je zit wel meteen op de goede weg. Als je de toets niet haalt, is er nog geen nood aan de man. Maar dit betekent wel dat je extra rekenen aan de aandacht zal moeten besteden en veel moet gaan oefenen. Je krijgt in je eerste jaar namelijk twee herkansingen voor de Wiscat cito. Haal je deze ook niet, dan zul je de opleiding moeten verlaten. De Wiscat cito is een toets waarbij er 5 onderdelen worden getoetst en bestaat in totaal uit 50 vragen waarbij je minimaal 103 punten moet halen voor een 5,5. Het onderdeel hoofdrekenen bestaat uit 15 vragen en hier krijg je 15 minuten de tijd voor. Voor de overige 35 vragen krijg je 75 minuten de tijd. Daarnaast is het goed om te weten dat je te maken hebt met een adaptieve toets. Dit betekent dat de toets het niveau aanpast gedurende de toets. Hoe beter jij de toets maakt, hoe moeilijker hij wordt. Maak je regelmatig fouten in de toets, dan zal de toets makkelijker worden. Beide gevallen hebben wel invloed op het aantal punten dat je moet halen. Wordt de toets makkelijker, zul je meer punten moeten halen en als de toets moeilijker wordt, hoef je minder punten te halen.Inhoudsopgave: 


banner pabo rekentraining

Wat zijn de onderdelen van de Wiscat cito?

Zoals hierboven al gezegd bestaat de Wiscat cito uit vijf onderdelen. Deze vijf onderdelen zijn:

 1. Hoofdrekenen: bij het hoofdrekenen is het de bedoeling dat je alle berekeningen uit je hoofd doet. Je mag hier geen hulpmiddelen gebruiken, dus ook geen pen en papier. Bij dit onderdeel heb je per vraag 1 minuut de tijd dus het is goed om het hoofdrekenen goed te oefenen. Zo zijn er verschillende methodes die je kunt gebruiken om sneller te hoofdrekenen: de splitsmethode, de rijgmethode en de handig rekenen-methode.
 2. Basisvaardigheden: bij de basisvaardigheden worden de basiselementen van het rekenen getoetst. Dit betekent dat je hier optelsommen, aftreksommen, deelsommen en vermenigvuldigen kunt verwachten die je moet oplossen.
 3. Informatieverwerking: dit onderdeel bestaat uit verhaaltjessommen. Dit is voor de meeste studenten geen favoriet onderdeel. Dit komt omdat de verhaaltjes doorgaans veel informatie bevatten en niet alle informatie relevant is om antwoord te geven op de gestelde vraag. Het is hierbij dus van belang dat je de relevante informatie uit de tekst kunt filteren en hier vervolgens me kunt gaan rekenen om tot het juiste antwoord te komen.
 4. Meten en meetkunde: bij dit onderdeel wordt er een beroep gedaan op je wiskundige ruimtelijk inzicht. Je moet in staat zijn om uit te kunnen leggen hoe de ruimte om je heen in elkaar zit en kunnen rekenen met omtrekken, oppervlaktes, inhoud, snelheid en temperatuur.
 5. Breuken, percentages en verhoudingen: de drie elementen van dit onderdeel staat allemaal in verband met elkaar. Je kunt een breuk ook opschrijven als een percentage of verhouding en andersom. Ook moet je verhoudingen tussen getallen moeten kunnen begrijpen.

Voor al deze vaardigheden geldt dat je ze uiteindelijk over moet kunnen brengen op je leerlingen. Om deze vaardigheden goed over te kunnen brengen, moet je ze eerst zelf goed beheersen. Voor alle onderdelen geldt dat dat je hierbij geen rekenmachine mag gebruiken. Daarnaast mag je voor het onderdeel hoofdrekenen geen pen en papier gebruiken, bij de andere onderdelen mag dit wel.

 

 Onderschat de Wiscat cito niet

Een van de redenen waarom veel studenten zakken voor de Wiscat cito is omdat ze de toets toch onderschatten. De toets blijkt vaak moeilijker te zijn dan gedacht of de reken- en wiskundekennis blijkt toch minder goed dan gedacht. Op zich is dit niet vreemd want tegenwoordig doe je niet meer regelmatig een beroep op deze vaardigheden. Tegenwoordig kun je veel online opzoeken en dat is doorgaans sneller gebeurd. Maar het advies is dus wel om de Wiscat cito niet te onderschatten en je goed voor te bereiden op de toets. De toets goed voorbereiden kun je doen door de theorie door te nemen, oefenopgaven en oefentoetsen te maken. Het fijne hiervan is dat je inzicht krijgt in je zwakke punten en je daar dus in kunt verdiepen. Daarnaast heeft het maken van oefentoetsen als voordeel dat je weet welke opgaven je kunt verwachten, maar dat je ook al ervaring opdoet met de tijdsdruk waar je me te maken krijgt. Dit zorgt tijdens de echte toets voor minder stress waardoor je je beter kunt concentreren. Het oefenen kun je op verschillende manieren doen: fysiek of online. Online zijn er pakketten te koop waarmee je van begin tot eind kunt oefenen en extra uitleg hebt waar nodig. Fysiek kan het in de vorm van bijles en hoe je dit vorm geeft kun je zelf bepalen. Het voordeel van bijles is dat je een stok achter de deur hebt omdat hier een vaste dag en tijd voor gereserveerd staat. Maar je kunt bijvoorbeeld ook samen studeren met je medestudenten.


Laat je niet tegenhouden door de rekentoets

Wil je je aanmelden voor de pabo maar twijfel je nog vanwege de Wiscat cito? Dat is niet nodig. Wellicht is rekenen niet je sterkste kant maar rekenvaardigheid is een onderdeel dat je kunt leren en waarbij je je vaardigheden kan trainen. Natuurlijk moet je hier dan wel tijd en moeite in willen steken, maar dat is altijd de moeite waard. De vaardigheden zijn vaardigheden waar je altijd iets aan hebt in de rest van je leven.Nog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.


De Pabo Rekentraining A

€ 216,-
€ 37,-
de-pabo-rekentraining-a-1
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining B

Meest Verkocht

€ 334,-
€ 57,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Taaltoets training
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining C

€ 275,-
€ 47,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test