De gevreesde pabo rekentoets

Het imago van de pabo rekentoets

Een van de belangrijkste, maar een van de meest gevreesde, onderdelen van de pabo is de pabo rekentoets. Als aankomend docent is rekenen een van de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben, want hoe ga je dit overbrengen aan je leerlingen als je het zelf ook niet kan. In Nederland komt de pabo rekentoets vaak in het nieuws omdat er veel studenten voor zakken of vanwege het feit dat er zo voor gevreesd wordt. Hier gaan vaak uitspraken me gepaard als 'pabo studenten kunnen niet rekenen'. Terwijl er eigenlijk niet gekeken wordt naar een verklaring voor het aantal studenten dat zakt voor de pabo rekentoets. Men lijkt te vergeten dat de samenleving veel veranderd is en we te maken hebben met digitalisering. Hierdoor maken we ook steeds meer gebruik van onze mobieltjes en rekenmachines, waardoor de rekenkennis wellicht wat weggezakt is. Zakken voor de pabo rekentoets betekent dus niet per definitie dat je slecht kunt rekenen.

 


Inhoudsopgave: 



Wanneer maak je de pabo rekentoets

Wil je aan de pabo gaan studeren? Dan ontkom je echt niet aan de rekentoets. De rekentoets maak je al voordat je aan de pabo begint. Haal je deze niet, dan is dat nog geen probleem. Maar dit betekent wel dat je jezelf bij zult moeten scholen op het gebied van rekenen. Je krijgt hierna nog twee kansen om de toets te maken en je zult aan het einde van je eerste jaar de toets wel gehaald moeten hebben. Als je de pabo rekentoets dan wederom niet haalt, zul je moeten stoppen met de opleiding. Dit heeft ermee te maken dat de pabo rekentoets is gekoppeld aan een bindend studieadvies.

 



De inhoud van de pabo rekentoets

De pabo rekentoets bestaat uit vijf onderdelen die getoetst worden:

  1. Basisvaardigheden: onder basisvaardigheden worden alle regels en toepassingen die je kunt gebruiken bij het rekenen. Het betreft eigenlijk de basis van het rekenen. Onder de basis worden optelsommen, minsommen, vermenigvuldigen en delen verstaan.
  2. Breuken, procenten en verhoudingen: deze drie elementen liggen allemaal in het verlengde van elkaar en worden vaak ook door elkaar gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je de relaties tussen deze elementen begrijpt. Daarnaast moet je dus ook in staat zijn om een element om te rekenen naar een ander element, bijvoorbeeld breuken omrekenen naar procenten.  
  3. Hoofdrekenen: bij dit het onderdeel is het echt de bedoeling dat je de sommen in je hoofd oplost. Je mag hierbij dan ook geen pen en papier gebruiken. Je kunt hier optelsommen, minsommen en vermenigvuldigingen verwachten.
  4. Informatieverwerking: dit heeft betrekking op het kunnen herkennen en onttrekken van informatie uit bijvoorbeeld grafieken en diagrammen. Bij deze oefeningen ga je eerst de benodigde informatie verzamelen om vervolgens door een berekening tot het antwoord op de vraag te komen.
  5. Meten en meetkunde: hierbij moet je denken aan het berekenen van inhoud, oppervlaktes en omtrekken. Maar je kunt bij dit onderdeel ook te maken hebben met snelheid, tijd en temperatuur.

 


Hoe ziet de pabo rekentoets eruit?

De pabo rekentoets heeft in het verleden verschillende vormen gehad. Toen de rekentoets net gebruikt werd, werd deze nog met pen en papier gemaakt. Na verloop van tijd is de toets gedigitaliseerd en wordt deze dus ook digitaal gemaakt. De pabo rekentoets wordt tegenwoordig ook wel de Wiscat toets genoemd. Wiscat staat voor WISkundige Computergestuurde Adaptieve Toets(pakket). De pabo rekentoets is dus een adaptieve toets en dit betekent dat het niveau van de toets opgestemd wordt op jouw niveau. Dit gebeurt automatisch en tijdens de toets. Dit betekent dat het niveau van de toets omhoog gaat als je een vraag goed beantwoord en het niveau makkelijker wordt op het moment dat je een vraag fout beantwoordt. De toets is dus niet per se makkelijker voor mensen die goed kunnen rekenen. Wel is het zo dat wanneer je makkelijkere vragen krijgt, je meer goede antwoorden zult moeten geven dan iemand die de toets op een hoger niveau maakt.

 



Bereid je voor op de pabo rekentoets

Er hangt natuurlijk veel af van de pabo rekentoets want als je hem herhaaldelijk niet haalt, zul je moeten stoppen met de opleiding. Gelukkig is rekenvaardigheid iets wat je kunt oefenen en dus ook kunt verbeteren. Op internet zijn er talloze websites te vinden waarop de sommen, die je tijdens de pabo rekentoets kunt verwachten, geoefend kunnen worden. Er zijn websites met oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt, maar er zijn ook websites waarbij je pakketten kunt kopen. Het voordeel van deze pakketten is dat je altijd de juiste antwoorden en uitleg tot je beschikking hebt en makkelijk inzicht krijgt in je sterke en zwakke punten. Zit het met jouw rekenkennis wel goed, dan kan oefenen nog steeds geen kwaad. Want hoe beter je de regels kent, hoe beter je score.

 



Tips voor het voorbereiden en maken van de pabo rekentoets

Ben je toch nerveus voor de pabo rekentoets, dan kunnen deze tips je wellicht helpen:

  1. Bepaal je zwakke en sterke punten: hierdoor kun je gerichter oefenen. Het kan nooit kwaad om beide te oefenen, maar de meeste winst is waarschijnlijk te behalen op je zwakke punten.
  2. Ga op tijd oefenen: je leert het beste als je de informatie vaak oefent en regelmatig herhaalt. Uren achter elkaar oefenen heeft doorgaans weinig zin omdat je concentratie op een bepaald moment op is. Oefenen zorgt voor vertrouwen en verminderd stress.
  3. Gebruik oefenmateriaal waarbij alles aan bod komt. Dit voorkomt dat je tijdens de toets voor verrassingen komt te staan en voorkomt dus ook stress.
  4. Raak niet in paniek: moeilijke vragen betekent dat je een al goede antwoorden hebt gegeven en het niveau omhoog gaat. Geen reden tot paniek dus.
  5. Blijf niet hangen bij een vraag: je kunt helaas later niet terug, maar vul wel een antwoord in. Je kunt je tijd beter besteden aan vragen die je misschien wel weet dan blijven hangen op wat je niet weet.
  6. Gebruik geen punten bij getallen: het systeem ziet deze als komma’s waardoor je antwoord fout gerekend wordt terwijl het waarschijnlijk goed is.





Nog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.