17 augustus 2021 

Hoe kun je hoofdrekenen oefenen voor de pabo?

Hoe kun je hoofdrekenen oefenen voor de pabo?

Vind je hoofdrekenen moeilijk en wil je hoofdrekenen oefenen voor de pabo, dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Als je al weet dat hoofdrekenen een van je zwakke punten is voordat je de pabo rekentoets hebt gemaakt, dan is het zeker verstandig om dit te gaan oefenen. Maar misschien heb je de toets al gemaakt en ben je tot de conclusie gekomen dat je de meeste fouten had in het onderdeel hoofdrekenen. In beide gevallen is het goed om te oefenen. Als je de toets nog moet maken, dan kun je ervoor zorgen dat je toets meteen haalt. Als je hem moet herkansen, dan kun je ervoor zorgen dat het niet op de laatste herkansing aan hoeft te komen. Inhoudsopgave: 


banner pabo rekentraining

De inhoud van hoofdrekenen

Tijdens de rekentoets van de pabo is hoofdrekenen een van de onderdelen waarop je getoetst wordt. Dit onderdeel bestaat uit 15 vragen waar je 15 minuten de tijd voor krijgt. Als je hoofdrekenen van de pabo wilt oefenen, kan het dus ook verstandig zijn om het oefenen onder tijdsdruk te doen. Hoofdrekenen is een onderdeel waarbij je alle berekeningen in je hoofd maakt en dit dus doet met je eigen hersenen, zonder gebruik te maken van pen, papier of rekenmachine.


Hoe kun je hoofdrekenen oefenen?

Hoofdrekenen kun je leren door het zoveel mogelijk te oefen. Toch zijn er verschillende rekenmethodes die je jezelf eigen kunt maken waardoor je het hoofdrekenen voor jezelf makkelijker zou kunnen maken. Drie methodes die je zou kunnen gebruiken zijn:

 1. De rijgmethode: deze methode kun je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld op een optelsom of aftreksom met twee getallen hebt. Een van deze getallen laat je intact en de andere ga je opsplitsen om op die manier stapsgewijs tot het goede antwoord te komen. Als je bijvoorbeeld de som 632 - 251 hebt, ga je als volgt te werk: 632 - 200 = 432. Vervolgens doe je 432- 50 = 382 en daarna 382 - 1 = 381. Deze methode kun je in verschillende stapjes uitvoeren, maar het idee blijft hetzelfde.
 2. De splitsmethode: deze methode is voor een deel de basis van het hoofdrekenen. Deze methode verschilt van de rijgmethode in die zin dat je bij de rijgmethode een van de getallen intact laat en de andere opsplitst, terwijl je bij deze methode beide getallen opsplitst. Stel dat de som 481 + 115 is, dan kun je het volgende doen: 400 + 100 = 500. Vervolgens doe je 81+ 15 = 96. Als laatste stap doe je 500 + 96 = 596. Deze methode kun je ook toepassen bij aftreksommen en vermenigvuldigingen. Een voorbeeld van een vermenigvuldiging is bijvoorbeeld 7 x 52. Dan begin je met 7 x 50 = 350. Daarna doe je 7 x 2 = 14. Vervolgens tel je twee uitkomsten bij elkaar op en krijg je dus 350 + 14 = 364.
 3. De handig rekenmethode: onder deze methode vallen verschillende manieren om sommen makkelijker op te lossen. Vaak pas je bij deze manieren de som iets aan waardoor hij makkelijker op te lossen is. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen tijdens het hoofdrekenen oefenen voor de pabo. 
  1. Verdubbelen en halveren: 12 x 20 verander je dan naar 6 x 40.
  2. Compenseren door ronde getallen te gebruiken: 214 + 97 verander je naar 214 + 100 = 314. Vervolgens doe je 314 - 3 = 311. Deze methode kun je ook toepassen bij vermenigvuldigen, bijvoorbeeld 9 x 12. Deze verander je dan naar (10 x 12) - (1 x 12).
  3. Verwisselen: dit doe je door de volgorde van de som te veranderen. In plaats van 125 x 9 doe je 9 x 125.
  4. Inversie-relatie gebruiken: 65 : 5 omrekenen naar ... x 5 = 65.
  5. Transformeren: bij deze manier pas je de som een klein beetje aan waarom deze makkelijker uit te rekenen is. Als je de som 115 - 68 hebt, dan tel je er bij beide getallen twee op waardoor de som verandert naar 117 - 70.
  6. Aanvullen of overbruggen: Ook hierbij verander de volgorde van de som om tot het juiste antwoord te komen. Stel dat de som als volgt is: 402 - 397, dan verander je dit naar 397 + 5 = 402. Het correcte antwoord op de vraag is dan dus 5.

Soms kan het ook helpen om deze methodes met elkaar te combineren, zolang je uiteindelijk maar een manier vindt die voor jou werkt.

 


Oefen op jouw manier 

Wil je het hoofdrekenen oefenen voor de pabo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan bijles. Dit kan wellicht op school maar ook particulier. Je hebt dan vaak de keuze uit bijles in een groep of 1-op-1. Bij 1-op-1 ben je waarschijnlijk duurder uit maar is er wel alle aandacht voor jouw leerpunten.


1-op-1 wiscatbijles


Bijles in een groep volgens kan je ook helpen met hoofdrekenen oefenen voor de pabo. Er is waarschijnlijk nog steeds genoeg aandacht voor jouw leerpunten, maar je kunt ook van je medestudenten leren. Misschien hebben zij een manier van denken die voor jou werkt en wellicht kun jij je medestudenten ook helpen.


Wiscatbijles


Ben je liever niet aan tijd en dag gebonden, dan is online het hoofdrekenen oefenen voor de pabo misschien een beter idee. Er zijn genoeg websites waar je dit kunt oefenen, gratis of tegen betaling. Tegen betaling krijg je vaak een volledig pakket en dit vind je wellicht niet nodig. De voordelen van de pakketten is wel dat je eenvoudig inzicht hebt in je fouten en vooruitgang. Wil je alleen hoofdrekenen oefenen voor de pabo dan is het wellicht zonde van je geld. Er zijn ook voldoende websites waarop je gratis kunt oefenen en als dat bij je past, is het een prima optie. Daarnaast kun je wellicht dan ook oefenen met de tijdsdruk. Dan kun je kijken hoe het hoofdrekenen oefenen voor de pabo gaat, maar ook of het je lukt om binnen de gestelde tijd tot de juiste antwoorden te komen en alles binnen de tijd af te krijgen.Nog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.

De Pabo Rekentraining A

€ 216,-
€ 37,-
de-pabo-rekentraining-a-1
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining B

Meest Verkocht

€ 334,-
€ 57,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Taaltoets training
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining C

€ 275,-
€ 47,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test