Wat als je de Wiscat niet gehaald hebt?

Wat als je de Wiscat niet gehaald hebt?

Je hebt je vol enthousiasme ingeschreven voor een studie aan de pabo en hebt de Wiscat rekentoets gemaakt. Je krijgt de uitslag binnen, kijkt en ziet: niet gehaald. Dat kan een flinke tegenvaller zijn maar er is nog geen reden tot paniek. Het is natuurlijk jammer dat je de Wiscat niet gehaald hebt, maar gelukkig heb je in je eerste jaar nog twee kansen om hem wel te halen. Maar waarschijnlijk is het een goed idee als je hiervoor gaat oefenen zodat je de volgende keer zeker weet dat je hem wel haalt en het niet aan hoeft te komen op de laatste kans. Want als je de laatste kans niet haalt, dan mag je niet verder met de opleiding.Inhoudsopgave:


banner pabo rekentraining

De norm van de Wiscat

Als je de Wiscat niet gehaald hebt, betekent dit dat je minder dan 103 punten hebt gehaald. Bij 103 punten haal je een 5,5 en dit is de landelijke is die aan de pabo rekentoets wordt gesteld. Dit staat gelijk aan het referentieniveau 3F, wat gelijk is aan MBO/HAVO-niveau. Vaak zijn er verschillende redenen waarom men de rekentoets niet haalt. Voor de een kan dit slordig werken zijn, een ander heeft te maken met tijdgebrek of een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar het kan natuurlijk ook liggen aan te weinig vaardigheden of geen goede basiskennis van het rekenen. Gelukkig zijn al deze punten te verbeteren.


De Wiscat niet gehaald door slordig werken of tijdgebrek

Als je de Wiscat niet gehaald hebt door slordig werken, dan is de eerste tip goed en rustig lezen. Kijk naar de getallen in de som en kijk naar wat ze van je vragen. Vervolgens kijk je hoe je antwoord moet geven. Moet je je antwoord afronden op een heel getal of op twee getallen achter de komma. Slordig werken is één van de belangrijkste redenen waarom mensen de Wiscat niet gehaald hebben en dat is zonde. Als je vervolgens de opdracht hebt gemaakt, controleer dan je antwoord nog een keer. Zo verklein je de kans op fouten door slordigheid of snel willen werken. Heb je de Wiscat niet gehaald door tijdgebrek, dan is het goed om dit te gaan oefenen. Het is verstandig om vooraf te kijken hoeveel tijd je per vraag hebt, zo voorkom je dat je te lang bij een vraag blijft hangen die je niet weet. Het kan in dat geval effectiever zijn om door te gaan naar de volgende vraag omdat je die waarschijnlijk wel weet en dat is in ieder geval weer een punt. Als je te lang bij een vraag blijft hangen, loop je het risico dat je het dus niet af krijgt en een hoop punten misloopt.

Door tijdgebrek Wiscat niet gehaald

Haal het beste uit een onvoldoende

Natuurlijk mag je even balen maar het is belangrijk dat je hier niet te lang in blijft hangen. De Wiscat rekentoets is een toets waarvoor je goed kunt oefenen en waarbij de kans dus ook heel groot is dat je je score verbeterd en de toets wel haalt. Daarvoor is het wel belangrijk dat je gaat oefenen en dat je je richt op je zwakke punten. Als je de toets niet hebt gehaald, dan is het verstandig om bij je opleiding te informeren of er een mogelijkheid tot inzage is. Als deze mogelijkheid er is, dan is het goed om hier gebruik van te maken. Op deze manier krijg je namelijk inzicht in de onderdelen die voor jou moeilijk waren en zo kun je gericht gaan oefenen.


Verschillende mogelijkheden om te oefenen

Als je de Wiscat niet gehaald hebt, zijn er verschillende manieren om te oefenen voor de herkansing. Misschien worden er op school bijlessen aangeboden, maar niet iedereen voelt zich hier prettig bij. Er heerst een redelijk stigma op studenten die de toets niet halen en dat is lang niet altijd terecht. Maar het kan zijn dat je er hierdoor wel de voorkeur aan geeft om de toets niet in een groep te oefenen, wat bij bijlessen toch vaak wel het geval is. Maar ook als je de Wiscat alleen wilt oefenen zijn er verschillende opties afhankelijk van wat er bij je past. Er zijn verschillende boeken waarin de uitleg van de verschillende onderdelen gecombineerd wordt met oefeningen die je kunt maken. Daarnaast worden daar vaak ook de antwoorden in vermeld zodat je de oefeningen kunt nakijken. Tegenwoordig is het online oefenen van de Wiscat ook een goede optie. Er zijn veel websites die oefeningen aanbieden of pakketten die je aan kunt schaffen. Deze pakketten bevatten dan vaak uitleg, oneindig veel oefeningen en antwoorden met uitleg. Door het gebruik van deze pakketten is het ook makkelijk om je vooruitgang te monitoren en wanneer je ziet dat je vooruitgaat, zorgt dit ook voor meer motivatie en zelfvertrouwen. Daarnaast biedt online oefenen vaak ook de mogelijkheid om ook het adaptieve element van de toets te oefenen, zodat je ook voorbereid bent mochten er moeilijkere vragen komen tijdens de toets.


De Wiscat niet gehaald: hoe pak je het aan?

Als je voor de Wiscat gaat oefenen, zijn er verschillende punten waar je op kunt letten of dingen die je kunt doen. Natuurlijk is oefenen het meest voor de hand liggende antwoord. Maar om goed te kunnen oefenen is het handig om een stappenplan te maken. Door een planning te maken zorg je ervoor dat je gestructureerd oefent, alles aan bod komt en je ook tijd genoeg hebt om te oefenen. Ook is het verstandig om te kijken hoe je de oefeningen maakt oftewel; wat is de reden dat je de Wiscat niet gehaald hebt? Was het tijdgebrek, stress of een gebrek aan kennis? Ook hier kun je je op aanpassen. En als laatste, maar ook al eerder aangegeven, besteed tijd aan je fouten. Dit is hetgeen waar je punten laat liggen en door te kijken naar je fouten en te begrijpen wat je fout doet, leer je weer en voorkom je dat je dit de volgende keer weer fout doet.

strategie Wiscat niet gehaald


Nog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.

De Pabo Rekentraining A

€ 216,-
€ 37,-
de-pabo-rekentraining-a-1
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining B

Meest Verkocht

€ 334,-
€ 57,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Taaltoets training
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining C

€ 275,-
€ 47,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test