In welke mate moet je kunnen rekenen voor de pabo?
Als je aan de pabo denkt, denk je wellicht vrijwel meteen ook aan de gevreesde rekentoets voor de pabo. Hierdoor weten mensen dat je moet kunnen rekenen voor de pabo (wat op zich geen verrassing zou mogen zijn) en dat dit voor veel mensen blijkbaar lastig is of gezien wordt als een (te) groot obstakel. Omdat destijds uit onderzoek bleek dat het rekenniveau van de toekomstige leerkrachten ver onder de maat was, werd de rekentoets voor iedere pabo-opleiding in Nederland verplicht gesteld. Sinds de invoering van de verplichte rekentoets heeft de pabo te maken met 30% minder inschrijvingen en daarnaast zakken heel veel studenten ook nog eens voor de rekentoets, waardoor zij met hun opleiding moeten stoppen. Gezien het grote lerarentekort is dit natuurlijk zorgelijk en eigenlijk zou de rekentoets ook geen reden mogen zijn om je niet in te schrijven voor de pabo. Ja, je moet kunnen rekenen voor de pabo en nee, dit hoeft geen probleem te zijn als rekenen niet je sterkste punt is.
Inhoudsopgave:
Wat als rekenen niet je sterkte punt is?
Dit kan natuurlijk altijd het geval zijn maar er is goed nieuws. Je hoeft je hier niet meteen zorgen over te maken want iedereen heeft zwakke punten en rekenen is een onderdeel dat je kunt oefenen en waarin je je vaardigheden aanzienlijk kunt verbeteren. Twijfel je toch of je wel aan de pabo moet beginnen vanwege het rekenen voor de pabo? Kijk dan eens in je omgeving of je iemand kent die aan de pabo studeert of gestudeerd heeft. Zij kunnen je waarschijnlijk meer vertellen over de opleiding en over het rekenen voor de pabo. Mocht je niemand in je omgeving hebben, dan kun je altijd contact opnemen met de opleiding van jouw voorkeur. Misschien zijn er docenten of studenten die jouw vragen graag willen beantwoorden en jou daarmee een beter beeld kunnen geven.
Voorkom stress en bereid je voor
Zoals al eerder gezegd is rekenen een vaardigheid je kunt oefenen en verbeteren en wanneer je besluit jezelf in te schrijven voor de pabo, is het goed om hier zo snel mogelijk me te beginnen. Alle kennis één dag voor de toets doornemen en hopen dat het goedkomt, blijkt een methode die doorgaans niet werkt. Het is het meest efficiënt en effectief om ruim op tijd te beginnen, bij voorkeur enkele maanden van tevoren, en dagelijks een half uur te oefenen. Hierdoor blijf je geconcentreerd en gemotiveerd. Veel oud-studenten bieden online oefenopgaven, bijles en tips aan met betrekking tot het rekenen voor de pabo. Ook zij geven aan dat het een goed idee is om de rekentoets voor te bereiden en er niet te makkelijk over te denken. Dit zeggen ze natuurlijk niet voor niets, want zij hebben er ervaring me.
Als je de toets gehaald hebt
Als dan het moment daar is en je de toets hebt gemaakt, is het natuurlijk even wachten op de uitslag. Waarschijnlijk is het een enorme opluchting als blijkt dat je de toets gehaald hebt. Helaas komt er dan nog geen einde aan het rekenen voor de pabo. Aan het einde van de opleiding wordt er namelijk van je verwacht dat je nog een kennistoets rekenen maakt. Waar het bij de rekentoets aan het begin van de opleiding de bedoeling is dat je laat zien dat je beschikt over de basisvaardigheden, moet je bij de kennistoets laten zien dat je beschikt over de vaardigheden en competenties die verwacht worden van een startbekwame leerkracht met betrekking tot rekenen voor de pabo. Het onderdeel rekenen vormt dus een rode draad door de opleiding en is dus van groot belang. Maar omdat dit zo'n belangrijk onderdeel van de opleiding is, zul je hierin dus ook les krijgen en ondersteuning als dit nodig is. De opleiding heeft alle faciliteiten in huis om jou hierin te ondersteunen.
Als je de toets niet gehaald hebt
Als je de uitslag van de toets krijgt en blijkt dat je hem niet hebt gehaald, dan mag je hier natuurlijk even stevig van balen. Maar dit betekent ook niet meteen het einde van je opleiding. Na de rekentoets heb je namelijk nog twee mogelijkheden om de toets te herkansen en bij voorkeur benut je natuurlijk maar één van die twee kansen. Als je het op de laatste kans aan laat komen, vergroot je voor jezelf de stress en dit helpt je niet bij het maken van de toets. Als je de toets de eerste keer niet haalt, maak er dan iets positiefs van: zie het als een wake-up call. Dat je de toets niet hebt gehaald, betekent niet dat je de toets ook heel slecht hebt gemaakt. Misschien kwam je net een paar punten tekort en dit is reden te meer om te gaan oefenen. Daarnaast doe je er ook goed aan om te kijken wat de reden is waarom je de toets niet hebt gehaald. Een groot percentage van de studenten die de toets niet halen, haalt de toets niet door tijdgebrek of vanwege slordig werken. Hierbij is er dus geen sprake van een gebrek aan kennis. Er zijn genoeg oefentoetsen waarbij je onder tijdsdruk kunt oefenen zodat je hiermee ervaring op kunt doen en ook aan slordigheidsfoutjes kun je werken. Je moet alleen een manier vinden waarop jij overzichtelijk en gestructureerd je toets kunt maken zodat je slordigheidsfoutjes kunt voorkomen en de volgende keer je toets wel haalt.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.