Toelatingstoets pabo

Toelatingstoets pabo

Voordat je kunt beginnen aan de pabo-opleiding vraag jij je natuurlijk af of je hiervoor een toelatingstoets moet afleggen? Een toelatingstoets is inderdaad een van de toelatingseisen van de pabo. Sinds 2015 zijn de toelatingseisen van de pabo veranderd, om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs verbeterd wordt. In dit artikel vertellen we je alles wat jij hierover moet weten!

Inhoudsopgave


banner pabo rekentraining

Wanneer is de toelatingstoets pabo van belang?

Niet iedereen die naar de pabo gaat hoeft de toelatingstoets pabo te maken, hoe dat werkt gaan we je uitleggen. Als je al een vwo-, hbo- of wo-diploma hebt, dan voldoe je al aan de eisen van de pabo en hoef je de toelatingstoets pabo niet te maken.

Als je een diploma hebt gehaald op havoniveau en je hebt eindexamen gedaan in een of meer van de drie bovenstaande vakken, dan hoef je de toelatingstoets niet te maken op het gebied van dat vak.

Als je een ander diploma hebt dan een van de vereiste diploma's, dan moet je dus de toelatingstoets pabo maken. Meestal moeten mbo niveau 4 studenten alle 3 de toelatingstoetsen maken en afhankelijk van de vakken die je op de havo hebt gedaan, maak je meestal 1 of 2 toelatingstoetsen.

Hoe zit de pabo toelatingstoets in elkaar?

De toelatingstoets pabo heeft meerdere varianten. Er zijn 3 verschillende vakken, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Afhankelijk van je diploma en examens maak je een of meer van deze pabo toelatingstoetsen. Sommige studenten voldoen al aan de eisen en hoeven geen toelatingstoets pabo meer te maken.

De toelatingstoets pabo duurt 90 minuten. In deze 90 minuten maak je een digitale toets die bestaat uit 60 meerkeuze vragen. Voor ieder vak van de toets geldt: als je niet voldoende resultaat hebt behaald mag je een herkansing maken (je herkanst dan het gehele vak). Als je de herkansing niet haalt, kun je de pabo toelatingstoets maken tijdens het volgende "seizoen", dit houdt in dat je moet wachten tot de volgende toelatingstoetsen beginnen.

De uitslag van de pabo toelatingstoets krijg je via de mail. De uitslagen worden gestuurd op de eerst volgende dinsdag na de toetsmomenten. Als je de toets niet hebt gehaald, krijg je een mail met daarin het behaalde resultaat en de feedback.  Als je de toets wel hebt gehaald, ontvang je de benodigde documenten via de post en mail. Het certificaat is landelijk geldig voor 5 jaar. Je kunt dus de toets op iedere locatie maken.

Als je een dyslexieverklaring hebt, kun je een dyslexie-variant van de pabo toelatingstoets aanvragen waarin je 120 minuten tijd krijgt i.p.v. 90 minuten.

Toelatingstoets pabo oefenen

Voordat je de toelatingstoets pabo gaat maken, wil je je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Online kun je verschillende soorten studiemateriaal vinden. Hier vind je bijvoorbeeld begrippenlijsten en oefentoetsen.

Hoe meer je oefent, hoe beter je voorbereid bent, probeer daarom van te voren goed te leren en oefen daarnatoetsen te maken. Blijf oefentoetsen maken totdat je tevreden bent met je resultaat.
Tijdens de toelatingstoets pabo is het belangrijk dat je zelfverzekerd bent en weet dat je goed genoeg bent voorbereid.

Fooi! Zenuwen zijn gezond tot een bepaalde hoogte, als je te zenuwachtig wordt, ga je vergeten wat je hebt geleerd en ga je twijfelen aan je kunnen.

Hoe kun je je aanmelden voor de pabo toelatingstoets?

Aanmelden voor de toelatingstoets pabo kun je doen via iedere pabo in het land. Je moet minimaal 90 dagen voor de toetsdatum gereserveerd hebben, je kunt meerdere toetsen inplannen op één dag na elkaar.
De toetsvensters zijn normaal gezien in februari en in september. Als je de pabo toelatingstoets niet gehaald hebt, kun je een nieuw toetsvenster kiezen. Stel je zakt dus in februari, dan is er nog mogelijkheid om in september de toets opnieuw te proberen.

Als je je hebt aangemeld, krijg je een mail met daarin je boekingsnummer, tot 2 dagen voor afname van de toets kun je nog omboeken. Ziekmelden kan tot vóór het begin van de pabo toelatingstoets.

Er is naderhand geen inzagemoment mogelijk, je krijgt alleen te horen of je geslaagd bent of niet.

Uitslagen toelatingstoets pabo

De uitslagen van de toelatingstoets pabo worden bekend gemaakt op de eerstvolgende dinsdag na het toetsvenster. De uitslag krijg je opgestuurd via de mail, ben je gezakt, dan krijg je een mail met daarin de nodige informatie en feedback. Als je geslaagd bent krijg je een mail én krijg je de benodigde documenten via de post. Het certificaat is 5 jaar lang geldig.

Nog meer oefenen?

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.

De Pabo Rekentraining A

€ 216,-
€ 37,-
de-pabo-rekentraining-a-1
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining B

Meest Verkocht

€ 334,-
€ 57,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Taaltoets training
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test

De Pabo Rekentraining C

€ 275,-
€ 47,-
 • Wiscat training (1e jaars)
 • Kennisbasis rekenen wiskunde (3e jaars)
 • Alle bonussen
 • Pabo Community
 • Live support
 • Coaching via mail
 • IQ-test