De taaltoets pabo haal je zo

De taaltoets pabo haal je zo!  De beste manier om dat te doen, is je voor te bereiden met boeken, oefeningen en eventueel een (e-learning)cursus.  Zo kan je deze moeilijke maar verplichte toets in één keer halen. Veel mensen verkijken zich op de zwaarte van de taaltoets pabo. De beste manier om deze toets te halen, is om je tijdig opnieuw in te lezen in de belangrijkste taalregels. En de taaltoets pabo haal je net zo makkelijk als elke andere toets, als je weet wat voor opgaven er gesteld worden. Lees hier welke soorten vragen je zult moeten oplossen bij deze toets, en waar je de beste voorbereiding kunt vinden. Zodat je zonder problemen door de toets heen kunt fietsen, en niet geconfronteerd wordt met het gevreesde bindend negatief studieadvies.


Inhoudsopgave




De taaltoets pabo haal je net zo makkelijk als je eindexamen

Het niveau van de taaltoets is 3F. Dat betekent dat je hem in principe zou moeten kunnen maken als je geslaagd bent voor de middelbare school. In de praktijk kan het best wel wezen dat jouw taalvaardigheid is weggezakt de afgelopen jaren. En renzij je een echt taalwonder, bent weet je misschien niet meer alle vervoegingen van werkwoorden en voornaamwoorden. In de meeste beroepen is het belangrijk dat je goed kunt spellen en dat je goede zinnen kunt vormen.

Maar het is extra belangrijk als je les gaat geven op een basisschool. Kinderen kijken naar jou als de hoogste autoriteit op het gebied van taalkennis. Als jij zelf de taalregels niet weet, hoe kunnen zij die dan goed aanleren? Daarom is de taaltoets in het leven geroepen, en die stelt behoorlijke vaardigheidseisen aan jouw taalbeheersing. Maar als de juiste voorbereiding betreft, dan vormt deze toets bijna nooit een probleem. De taaltoets pabo haal je net zo makkelijk als een SO van Nederlands in de brugklas.


Welke taaltoetsen moet je maken op de pabo

Op het einde van je pabo-opleiding moet je een bepaalde kennisbasis van de Nederlandse taal bezitten. Dat wordt aan het eind van je opleiding dan ook getoetst met een afsluitende toets. Deze taaltoets pabo haal je zo dra je aan het einde van je opleiding bent gekomen. Als je deze kennisbasis niet bezit en zakt voor de toets, kan je je pabo-diploma niet krijgen. Maar de taaltoets waar de meeste studenten tegen opzien, is de taaltoets aan het begin van je opleiding. Het is wettelijk niet meer verplicht sinds 2012, maar de meeste pabo's hanteren nog steeds een taaltoets die in het eerste jaar gegeven wordt. Als je deze toets niet haalt, dan kan dat leiden tot een negatief bindend studieadvies. Je zult dan moeten stoppen met je opleiding – wat je cijfers voor de andere vakken ook zijn. Zo belangrijk is de beheersing van de Nederlandse taal voor een basisschoolleraar, vinden pabo-opleidingen.


Uit welke onderdelen bestaat de taaltoets pabo

De taaltoets pabo haal je zo dra je 113 van de 150 opgaven van de toets goed beantwoordt. Dat is driekwart van het totaal, een flinke uitdaging voor veel studenten. Je krijgt bij deze taaltoets vier verschillende soorten onderdelen, zodat alle kanten van jouw beheersing van het Nederlands getest worden.

Spelling

De 50 opgaven van het onderdeel spelling zijn bedoeld om na te gaan hoe goed jij werkwoorden en naamwoorden kan vervoegen. Je krijgt telkens een zin te zien waarin een bepaald woord vervoegd moet worden. Het is aan jou om de juiste vervoeging met de juiste spelling te kiezen.

Formuleren

Bij de 40 opgave van het onderdeel formuleren moet je zinnen bekijken, en aangeven of die incorrect geformuleerd zijn of niet. Deze zinnen kunnen een verkeerde woordkeuze bevatten, verkeerde woordvolgordes hebben of verkeerde vervoegingen hebben. Ook komen er in sommige zinnen foutieve of samengevoegde uitdrukkingen (zogenaamde contaminaties) voor.

Interpunctie

Er zijn 20 opgaven over interpunctie, het juiste gebruik van leestekens. Dit onderdeel van de taaltoets haal je zo dra je het juiste gebruik van punten en komma's, vraagtekens en aanhalingstekens, gedachtestreepjes en alle andere leestekens onder de knie hebt. In deze opgaven moet je telkens kijken welke leestekens gepast zijn op een bepaald punt in de zin.

Grammaticaal

Het laatste onderdeel is grammatica, waarbij je op twee verschillende manieren een zin moet ontleden. Eerst moet je van een zin bij elk woord aangeven wat voor soort woord het betreft. Is er sprake van een telwoord, een bijwoord, een zelfstandig naamwoord, een bijvoeglijk naamwoord enzovoort? Ook moet je de woorden beoordelen op hun functie in de zin. Wat is het onderwerp, het lijdend voorwerp, het gezegde, het meewerkend voorwerp enzovoort van de zin?


De taaltoets pabo haal je zo: thuis oefenen

Natuurlijk wil jij je kennisniveau snel en efficiënt opkrikken, zodat je de toets moeiteloos goed kunt maken. We hebben hier een aantal tips voor je hoe je dat zo makkelijk mogelijk kan doen.

Volg een e-learning cursus

Een e-learning cursus bestaat uit theorie en oefenbopgaven. Je krijgt te maken met alle taalregels die je nodig hebt om de toets te kunnen maken. Deze cursussen worden specifiek afgestemd op de inhoud van de toets, en geven je dus precies de kennis die je nodig hebt om hem te halen. Zonder dat je zit te blokken op stof die je helemaal niet nodig hebt. Bovendien bevatten deze e-learning cursussen ook veel oefenopgaven, waardoor je helemaal in de flow zit zodra je de toets maakt. De taaltoets pabo haal je zo extreem makkelijk, en deze cursussen zijn vaak niet duur.

 

Boeken lezen en taalregels leren

Er zijn verschillende boeken uitgegeven die speciaal gemaakt zijn om de taalvaardigheid van pabostudenten op een hoger niveau te helpen. Ook deze boeken focussen zich op de lesstof van de basisschool en daarmee tegelijkertijd op de inhoud van de taaltoets pabo. Deze boeken kan je online kopen of lenen bij de bibliotheek. Lees ze goed door en maak voor jezelf een overzichtje van de belangrijkste taalregels. Wedden dat je zonder problemen door de toets heengaat?

Een bijspijkercursus bij je hogeschool volgen

Sommige pabo’s bieden hun studenten de mogelijkheid om in de vakantie een bijspijkercursus te volgen. Tijdens de pabo-opleiding zelf zal er weinig tijd worden besteed aan jouw taalkennis. Het is dus belangrijk dat je van tevoren zelf deze kennis op het juiste niveau krijgt. Dat kan je doen door  een bijspijkercursus aan jouw leerinstituut te volgen. De taaltoets pabo haal je zo makkelijker in het eerste jaar van je opleiding. Het nadeel van deze cursus is wel dat je hem in de zomer moet volgen, waar je misschien niet direct behoefte aan hebt als je net geslaagd bent. Ook kosten deze cursussen vaak extra geld.


Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Wiscat training. Met de Wiscat training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op de rekentoets. Klik hier om verder te gaan.